22: Dompap og baking

Dompap på klype, 22. des.

Jeg glemte heilt å blogge julekalender i går. Jeg bakte pepperkakehus i stedet. Men det var nå uansett en dompap på klype i kalenderen.

Dompapen var fra Island den og, det skjønte vi da vi så prislappen som Mamma hadde “glemt” å ta av: 490,- kroner.

Enkel liten ide, som jeg også trur jeg skal stjele. Det er vel nesten ikke grenser for hva man kan feste på ei klesklype, som så igjen kan festes nesten hvor som helst det finnes en smal nok kant.

…ooo000ooo…

Pepperkakebakinga gikk forøvrig greit unna, jeg trenger ikke anvisninger fra Sintef Byggforsk for å få det til. (Men anbefaler allikevel den lille videoen de har laga, som viser hvordan du setter sammen pepperkakehus. Med sikkerhetstips.)

Vi prøvde oss på noe nytt i år, “glass” i vinduene — både klart og farga. Blei rimelig fornøyd med resultatet, om jeg må si det sjøl, neste år blir det enda bedre:

Pepperkakebiter med glassvinduer.

Det farga glasset er laga av knuste drops, som blei strødd inni vindusåpninga. (Legg på med haug, det smelter ganske tynt.) Det klare glasset er gelatinplater som er lirka inn under deigen. Viss du får til, bør gelatinen stikke et par millimeter eller så under deigkanten langs vindusåpninga. Og heile pepperkakebiten må få ligge og avkjøle seg på steikeplata noen minutter etter at du har tatt den ut av ovnen, slik at dropset får stivne.

Stilig, eller? TIl neste år må jeg fange no’ smålys av den sorten det går an å ha inni pepperkakehus, slik at vi ser vinduene ordentlig.

Viss du har lyst til å prøve deg på noe litt mindre ambisiøst, eller bare noe kjapt på lille julaften, er disse små pepperkakehusene til å henge på koppen kjappe å lage. (Via @nilicule.) Jeg har en bitteliten deigklatt igjen, trur jammen jeg skal lage et par sjøl.

Legg igjen et svar

Du kan bruke disse XHTML-elementene (eller la være):
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>